Усі замовлення від 5000 грн з безкоштовною доставкою!

При оплаті на ФОП -10% на нову колекцію та -5% на товари зі знижкою

Як Wilson створюють свої тенісні м'ячі

Із травня всі фабрики Wilson недалеко від Банкока активно зайняті виробництвом 98 000 тенісних м'ячів для щорічного US Open. Перед тем, як піти на турнір у Нью Йорк, кожний м'яч проходить 24 стадії виробництва. От як це відбувається.
Як Wilson створюють свої тенісні м'ячі

Це – перша стадія ( з 24-х) створення легендарного тенісного м'яча Wilson. И ні, це не ковдра. Це – натуральна гумова болванка на відкритому пресі. Вона циклічно проходить під пресом протягом п'яти хвилин.

Фото 2. Болванка видавлюється й розріжеться на бочкоподібні заготовки. Кожна заготовка стає половинкою майбутнього тенісного м'яча й потім трансформується в півсферу з дуже тонкими стінками.

Фото 3. Пресування – один із трьох процесів формування, яким зазнає кожний м'яч. Під пресом заготовки перетворюються в півсфери, кожна з яких стає половинкою одного з безлічі тенісних м'ячів. Процес займає півтори хвилини й здійснюється при температурі 320 градусів.

Фото 4. Аркуш із півсферами вбирається з-під преса першого процесу формування. Після того, як півсфери сформовані, оператор видаляє форми за допомогою продувного пістолета. Потім аркуші з півсферами розвертаються на столі, як килимки, щоб охолонути.

Фото 5. Після обрізки півсфер їх шви обробляються синім клеєм на верстаті. Потім півсфери знімаються з конвеєра й розміщаються на піддоні, а оператори перевіряють їх на відсутність непроклеєних стиків.

Фото 6. Це – другий процес формування. Тут півсфери розміщаються у верхній і нижньої частинах преса.

Під пресом

Півсфери закриваються в пресі, і в нього починають нагнітати повітря під тиском, рівним 18 фунтів/кв.дюйм. Верхня й нижня частини преса замикаються так, щоб між ними залишилася чверть дюйма, – і тоді півсфери скріплюються, формуючи серцевину м'яча. Протягом даного процесу формується 144 м'яча одночасно. На це йде 10 хвилин – 5 хвилин на нагрівання, потім 3 хвилини на охолодження, і кілька хвилин потрібно на завантаження й вивантаження елементів.

Фото 1. М'ячі готові до полірування.

Скріплення півсфер

Півсфери, скріплені в кульки (або "серцевини", як їхній прийнято називати в Wilson), містяться в циліндричний полірувальний верстат з покриттям з наждакового паперу, де зовнішня поверхня серцевин шліфується для подальшої обробки клеєм. На фото – відшліфовані серцевини після 6-7 хвилин полірування у верстаті.

Фото 1. Потім серцевини містяться в галтувальну машину, де вони обробляються білим клеєм.

Склеювання

У верстаті на фото міститься 225 серцевин, і процес покриття їх клеєм займає порядку 5 хвилин. Серцевини на фото блищать через усе ще вологий клей. Покриті клеєм, вони вивантажуються з галтувальній машини, і робітник (на фото) рівномірно їх розподіляє, поміщаючи в отвори так, щоб ті впорядкувалися на піддоні знизу.

Фото 1. Повсть проводиться на фабриці в менш чому напівмилі від місця виробництва серцевин і має колір "оптичний жовтий", як його називають в Wilson.

"Собачі кісточки"

Це автоматичний верстат, який ріже повсть на смужки, називаються в Wilson "собачими кісточками" через їхню форму. Верстат робить 25 "кісточок" у хвилину, які складаються в стопки по 70 штук. Єдині кольори повсті, затверджені для тенісних м'ячів, – це жовтий, білий і жовтогарячий.

Фото 1. Стопки повсті стискуються й містяться в затискне пристосування для подальшого нанесення білого клею – так буде створений білий шов на готовому м'ячі. Клей наноситься двічі. Для нанесення другого шару клею здійснюється поворот на 180 градусів і поглиблення.

Фото 2. "Собачі кісточки" кріпляться на м'ячі за допомогою механічного встаткування. Працівник поміщає серцевину в машину, і потім дві повстяні "кісточки" механічно обертаються навколо неї. Металеві фіксатори називаються "гніздами". Один робітник робить 180 м'ячів у годину.

Фото 3. Процес кріплення повстяних "кісточок" приблизно: смужка не дуже щільна – лише одна восьма дюйма товщиною. У результаті даного процесу "народжується" практично готовий тенісний м'яч, тільки поки ще без швів.

Фото 4. Фінальний процес формування – кріплення повсті до серцевини й формування шва на готовому м'ячі.

Напрямок м'ячів

Працівник поміщає м'ячі під прес третього процесу формування, у якому перебуває 121 м'яч одночасно. Процес третій ідентичний другому: 5 хвилин нагрівання, потім 3-4 хвилини охолодження. Далі повсть на м'ячі розпушується (не видне на фото). Під час розпушування повсть вертається до своєї первісної товщини внаслідок одночасного приміщення декількох тисяч м'ячів у спеціальну гігантську "пральну" машину, де ті обробляються пором і активно перемішуються.

Фото 1. Логотипи Wilson і US Open наносяться на м'ячі. Це робиться дуже швидко. Машина штампує по 4 м'яча за 5 секунд при температурі 400 градусів.

Фото 2. Машина для нанесення логотипів на банки.

Обробка пором

Машина обертає банку на 180 градусів. Спочатку банки йдуть у правильному напрямку, але потім перевертаються для нанесення логотипа. Як тільки логотип нанесений, банку повертається й проходить крізь пару, яка закріплює нанесений логотип.

Фото 1. Машина для нанесення логотипів на банки. Логотип наноситься на банки дуже швидко й потім автоматично обрізається до потрібної довжини. Банки герметизуються, щоб уберегти м'ячі від втрати повітря.

Фото 2. Остання стадія: запечатані коробки з тенісними м'ячами вантажаться в хури й відправляються в шлях довжиною в 7,400 миль – на Флашинг-Медоус і US Open.

Фото 2. Остання стадія: запечатані коробки з тенісними м'ячами вантажаться в хури й відправляються в шлях довжиною в 7,400 миль – на Флашинг-Медоус і US Open.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: